Tudatosan az online térben: 5 TIPP
Hogyan tudunk az online világban tudatosak lenni?
Hogyan tudunk úgy jelen lenni, hogy nem kell megfelelnünk címkéknek?
Tudtad, hogy abban a percben, hogy megnyitod a Facebook ikont a telefonodon, vagy ránézel az Instagramra, netán elkezdesz egy e-mailt írni, abban a percben felveszel egy álarcot, magadra raksz egy címkét?

Az online térben nagyon gyorsan felveszünk egy címkét, amikor felrakunk egy posztot, egy videót osztunk meg, hozzá szólunk egy bejegyzéshez, letöltünk egy alkalmazást, amit egy ismerősünknél láttunk, és még sorolhatnám... Megnyilvánulsz, megszólalsz, fogalmazol... gondolkodsz, hogy hogyan tedd fel a posztot, hogyan írd meg a szöveget ahhoz, hogy jó legyen, hogy elfogadjanak, hogy szeressenek...

Csak gondolj bele: valamilyennek lenned kell ezeken a felületeken ahhoz, hogy valamilyen reakciót, választ, értékelést, visszajelzést kapj. Nem lehet olyan, hogy semmilyen vagy.
Valamilyennek lenni kell, de nem mindegy, hogy milyennek...
Az online világ nagyon gyorsan változik, azonban egy dologban nem: hihetetlen gyorsan meg tud sértődni, fénysebességgel meg tudnak rád haragudni, el tudnak tőled fordulni az ismerősök, a barátok akkor, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogyan eddig megszokták tőled, ahogyan az általad felvett álarc mentén voltál jelen.

Azt tapasztalom, hogy mindenki igyekszik a másikat túllicitálni a közösségi oldalakon, az online kommunikációjában, mert úgy érzi, hogy ezt kell tennie - közben viszont óriási megfelelési kényszert, hatalmas terhet rakunk így a vállunkra nem csak magánemberként, de vállalkozóként.

Lehet működnöd úgy, hogy elvárásoknak akarsz megfelelni, és lehet úgy, hogy szívből jövően önazonosként vagy jelen. Egy biztos, hosszú távon az önazonosság fog működni.

Ha elkezdesz egy címkét felvenni akár magánemberként akár vállalkozóként, akkor nagyon nagy erőfeszítésbe kerül minden nap megfelelni annak: felvenni a mosolyt, nagyokat mondani, stb. - viszont minél tovább kell ennek a kettősségnek megfelelned, annál több problémával találod magad szembe, és ez kezdődik azzal, hogy egyre kevésbé érzed jól magad a szerepedben. Nem megy, és ha valami nem megy, előbb-utóbb sikertelenségnek, kudarcnak éled meg. Ez a kudarc belső feszültséget is okoz, amit a közvetlen környezetünkön vezetünk le: veszekszünk otthon, vitákat generálunk, és még folytathatnám. Ha még itt sem tűnik fel neked, hogy nem önazonos vagy, akkor jönnek a testi tünetek - nem vagyok orvos, és nem akarok diagnosztizálni, de tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor fejfájás, hasfájás, és egyéb furcsa dolgok történnek, amelyek szintén figyelmeztetnek, hogy állj meg, figyelj magadra!

Tudatosan észrevenni, hogy valami nincsen rendben, már egy nagyon jó jel.
Tudatosan ezek után az online térben jelen lenni egy nagyon nagy munka lesz - előre szólok :) -, mely tele lesz könnyebben és nehezebben megtehető lépcsőfokokkal, viszont egy dolog biztos, hogy mindenképpen sikert hoz a folyamat végén.

Fontos, hogy tudatosan legyél jelen az online térben - bár tudom, hogy nagyon nehéz, hiszen mindent ott csinálunk, az egész életünk az online térben zajlik, de nem lehetetlen!

Online marketingesként összegyűjtöttem pár pontot, amit én alkalmazok a mindennapjaimban magánemberként és szakemberként is:

1. KAPCSOLD KI AZ ÉRTESÍTÉSEKET!
Jó, nem mindet, de a legfontosabb alkalmazások értesítései legyenek csak bekapcsolva. Viszont itt is legyél tudatos: csak azok adjanak ki hangot, melyek valóban a munkádhoz szorosan kapcsolódnak.
Sajnos ma már az egyes alkalmazások úgy működnek, hogy automatikusan értesítést küldenek mindenről, de tényleg mindenről, és borzalmasan idegesítő tud lenni, ha a telefon pittyen egyet, és te épp egy elmélyülős munkában vagy benne.

2. IDŐMENEDZSMENT A KÖZÖSSÉGI OLDALAK ESETÉBEN
Ok, én sem szeretem ezt a szót, de tudatosan elkezdtem a napomban olyan időszakot beszúrni, amikor a közösségi oldalakat bogarászom! Ez azért fontos nagyon, mert hihetetlen gyorsan eltereli a figyelmed az alábbi kis mondat: ha "Oh, csak rápillantok a Facebook-ra!" - ja, és aztán 1 óra olyan gyorsan eltelik :). Ez lesz talán a legnehezebb, de hidd el, nem maradsz le semmiről!!!! Hiába gondolod azt, hogy ma még nem néztem fel a Facebookra, lemaradtam valamiről...
Ha szeretnél jól lenni, muszáj meghatározni magadnak idősávot, amikor ott vagy!

3. TELEFONMENTES ÓRA!
Legyen olyan időszak a napban, amikor nem nyomkodod a telefonodat, hanem önmagadra figyelsz: meditálsz, sétálsz, futsz, stb. Nekem - amikor tudom, és nem szakad az eső - a napom egy reggeli 1 órás sétával kezdődik. Napi 5000 lépés megtétele a cél, amikor is csak megyek, élvezem a saját társaságom, és nem a telefont nyomkodom. Ilyenkor szabadon szárnyalnak a képzelet, sőt, ami a legjobb, jönnek az ötletek, a hihetetlenebbnél hihetetlenebb gondolatok. Rácsodálkozok a természetre, találkozok pár macsekkal, és jól vagyok.
Próbáld ki!

4. DÖNTSD EL, HOGY HOL VAGY JELEN
Nem tudsz minden közösségi felületen fent lenni! Döntsd el, hogy te melyiken akarsz ott lenni! Már egy oldal fenntartása is borzalmasan sok munka! Fotót csinálni, szöveget kitalálni, posztolni, válaszolgatni, stb. Ha magánember vagy, ha vállalkozó, gondold végig, hogy mely felületek komfortosak neked - csak azért jelen lenni az Instagramon, mert mindenki azt mondja, de neked nem jó érzés, akkor ne tedd! Ha valami nem megy, ne erőltesd, mert az online közösség megérzi, tudja, és nem fog hozzád csatlakozni!
De ha valamelyiken jelen vagy, akkor bizony legyél is jelen időről időre!

5. NE KÖVESD, AKI BENNED ROSSZ ÉRZÉST KELT!
Evidens, és mégis mennyien nem teszik meg!
Valakinek a fotói rossz érzést keltenek benned? Akkor ne kövesd, ennyire egyszerű... lenne, ha nem gondolnánk túl a dolgot :). De most komolyan... miért követsz valakit, aki szerinted hamis, ál és még szakmaiatlan vagy akár szerinted hülyeséget beszél. Egyszerű a képlet: no follow - és pár nap után sokkal jobban leszel!

Összességében azt tudom mondani, hogy a tudatosság az online térben az önazonosságod, a címke, álarc nélküli életed alap köve kell, hogy legyen! Csak azt és úgy csináld, ahogy neked komfortos, kényelmes! Nem lesz egyszerű, mert lesznek, akik elfordulnak tőled, de lesznek és jönnek olyanok, akiknek pontosan így kellesz!

Bízz magadban!

Ha a fenti téma, tehát a címkék nélküli önazonos élet megélése érdekel, akkor egy nagyon izgalmas konferenciára invitállak, ahol én is beszélek előadóként ebben a témában 2021. március 19-én egész nap: Nő álarcok nélkül – konferencia

Várlak szeretettel!